Σήμερα φθάσαμε στον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής.
Ήδη ο κύριος Δήμαρχος έχει τοποθετηθεί και έχει αναδείξει τα σημαντικότερα κατά την δική του αντίληψη επιτεύγματα της θητείας του.
Λίγα λόγια για την δράση μας την τετραετία 2019-23
Πριν όμως πω, το πώς βλέπουμε εμείς, η «Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας», την τετραετία που πέρασε, θα ήθελα να πω μερικά πράγματα για το πως σταθήκαμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ποιοι ήταν η στρατηγικοί μας στόχοι και με ποια τακτική προσπαθήσαμε να τους επιτύχουμε.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας» έχει σαν οδηγό πάντα τις λαϊκές ανάγκες και τα συμφέροντα τόσο μέσα όσο και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ήμασταν παρόντες συνολικά σαν παράταξη σε κάθε κινητοποίηση που γινόταν στο νησί όπως τα Τέμπη, τη στελέχωση του κέντρου υγείας με την ειδικότητα του παιδιάτρου κτλ.
Ήμασταν η φωνή των ανέργων, των εργαζομένων, τον μικροεπαγγελματιών , των συνταξιούχων.
Δεν υπήρξε πρόβλημα που δεν το αναδείξαμε, από τα αυξημένα δημοτικά τέλη και τους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς, έως στα προβλήματα που αντιμετώπιζε κάθε χωριό κάθε συνοικία ξεχωριστά όπως δρόμοι, αντιπλημμυρικά έργα, αντιπυρικά έργα , νερό.
Με βάση την παραπάνω λογική, θέσαμε μεγάλο αριθμό θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης στις συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου, και ερωτήματα για τα μικρά ή τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τους κατοίκους του νησιού για τα οποία πολλές δεν λάβαμε απάντηση από την Δημοτική αρχή.
Κριτική στα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής
Αντίθετα λοιπόν, παρά τα μεγάλα λόγια , η πραγματικότητα είναι μία.
Η Δημοτική Αρχή Ζορμπά αποτέλεσε τον συνεχιστή των προηγούμενων διοικήσεων και στην πραγματικότητα δεν έφερε καμία ριζοσπαστική αλλαγή για τα λαϊκά στρώματα, τους νέους, τους άνεργους , τους αυτοαπασχολούμενους , του μαθητές .
Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο, η ανάδειξη στη διοίκηση του Δήμου να σημαίνει απλά την αλλαγή του μηχανοδηγού στο τρένο που έχει το όνομα Δήμος Αίγινας.
Το τρένο όμως αυτό, παραμένει σταθερά στις ίδιες ράγες , αυτές της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της απλής διαχείρισης μιας υπάρχουσας κατάστασης , την στήριξη των εχόντων και όχι του εργαζόμενου.
Ο Αιγινήτικος λαός (και συνολικά ο ελληνικός) έρχεται αντιμέτωπος με την ακρίβεια, τις αυξήσεις στην ενέργεια, στα ήδη λαϊκής ανάγκης, στα καύσιμα κλπ , αλλά και τους πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτης κατοικίας, τις διακοπές νερού και ρεύματος…
Όλα αυτά τον φέρνουν σε δεινή θέση καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά . Ποια είναι η θέση της Δημοτική Αρχή Αίγινας;
Όταν ερωτήθηκε για τον νέο πτωχευτικό νόμο να πει την γνώμη του η απάντηση του ήταν ότι δεν μπορεί να κρίνει νόμους.
Τι μέτρα πήρε έχοντας ως γνώμονα την ευημερία και την πρόοδο των Αιγινητών την παιδεία, τον πολιτισμό όλο τον χρόνο, γιατί το καλοκαίρι που γίνονται όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις όλοι είναι στο πόδι γιατί δουλεύουν από το πρωί μέχρι την άλλη μέρα το πρωί, τον αθλητισμό, την κοινωνική ζωή.Ίσα ίσα αν και στην πραγματικότητα προτάσσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, προσπαθεί ταυτόχρονα να πείσει ότι αυτά ταυτίζονται με τα συμφέροντα των συμπολιτών μας.
Ένα τρανταχτό παράδειγμα για το παραπάνω αποτελούν και τα ίδια τα ανταποδοτικά τέλη τα οποία παραμένουν αρκετά υψηλά για το λαϊκό εισόδημα ενώ από αυτή την κατάσταση επωφελείται το μεγάλο κεφάλαιο του νησιού λόγω της ενιαίας κατανομής των τελών.
Και ενώ ο εργαζόμενος φορολογείται καλύπτοντας το 75% του κρατικού προϋπολογισμού, οι κυβερνήσεις κάθε χρόνο μειώνουν την χρηματοδότηση προς τους δήμους, και η Δημοτική αρχή, αντί να φορολογήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις που δρουν στην περιοχή, απομυζά το λαϊκό εισόδημα, ενώ δεν διεκδικεί από την κεντρική διοίκηση την αύξηση της χρηματοδότησης του δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Ακόμα και η καθαριότητα θα μπορούσαμε να πούμε, ότι είναι το έργο που παρουσιάζει η δημοτική αρχή, δεν αφορά όλη την Αίγινα, αλλά μόνο τους κεντρικούς δρόμους από όπου διέρχονται πούλμαν, επισκέπτες του νησιού και γενικά τουριστικές διαδρομές.
Αλλά και αυτό γίνεται με τον κόπο και ιδρώτα των εργαζομένων, καθώς η Δημοτική Αρχή όμοια κινείται και σε αυτό τον τομέα.
Να μην διεκδικεί τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
Γιατί πίσω από την «καθαρή Αίγινα» βρίσκεται η ελαστική εργασία, η υποστελέχωση , η εντατικοποίηση.
Από την άλλη συγκεκριμένα, τα δάση του νησιού μας είναι γεμάτα σκουπίδια, μπάζα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.
Σε περιοχές της Αίγινας όπως είναι η Παναγίτσα, αλλά και άλλες περιοχές, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την αποκομιδή των απορριμμάτων και αυτό το είχαμε εντοπίσει από 2019. Και συνεχώς το αναφέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Όλοι είμαστε μάρτυρες του γεγονότος ότι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας που κατοικούν στην περιοχή της Παναγίτσας πρέπει να μεταφέρουν τα απορρίμματα τους στα κοντινότερα δοχεία απορριμμάτων, που βρίσκονται μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, βράδυ μέσα στο κρύο,γιατί ακριβώς διαθέτουν αυτοσεβασμό.
Στις παραλίες όπως στην Κολόνα στον Φάρο η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Πολλές φορές μένει για μέρες η ίδια γεμάτη σακούλα σκουπιδιών, και οι παραλίες είναι γεμάτες φύκια.
Και βέβαια δεν μπορούμε να σταματήσουμε στα σκουπίδια που αποτελούν τον τομέα εστίασης στο έργο της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής.
Από ποιόν τομέα να ξεκινήσουμε; Τα σχολεία και την εκπαίδευση;
Ας το πάρουμε ηλικιακά, στην Αίγινα υπάρχουν μόνο δυο παιδικοί-βρεφονηπιακοί. Και μάλιστα ο ένας δεν λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια.
Είναι αρκετοί για το νησί; Νομίζω ότι στην συγκεκριμένη ερώτηση έχουν ήδη απαντήσει εγγράφως οι γονείς της Πέρδικας που αιτούνται ίδρυση παιδικού σταθμού στην περιοχή τους καθώς αδυνατούν να διανύουν δυο φορές τη μέρα την απόσταση μέχρι τους παιδικούς σταθμούς.
Επίσης γνωρίζουμε ότι αρκετά παιδιά μένουν εκτός των δομών. Εμείς λέμε λοιπόν «κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Και την ίδρυση νέων η Δημοτική αρχή δεν το έχει ούτε καν στα μακρινά σχέδια.
Είναι γνωστό ότι τα σχολικά κτίρια είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και πρέπει να μεριμνά τόσο για την συντήρησή τους και την ευταξία τους, όσο και για την ασφάλεια των παιδιών και των διδασκόντων.
Έχουμε κάνει ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων στην Αίγινα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Στην τετραετία που πέρασε δεν έχει γίνει σε κανένα σχολείο αντισεισμικός έλεγχος και έχουμε σκοπό σύντομα να δούμε αν υπάρχει έλεγχος για την πυροπροστασία και τις οδεύσεις διαφυγής.Και η συντήρησή των κτιρίων είναι πλημμελής.
Όσο για την καθαριότητα, των σχολείων οι μισές μόνο καθαρίστριες θα είναι πλήρους ωραρίου. Οι υπόλοιπες θα είναι μερικής απασχόλησης και αυτά τα σχολεία που θα τοποθετηθούν να μην έχουν επαρκή καθαρισμό στο σύνολο της διδακτικής μέρας η οποία είναι 8.00-16.00.
Ακόμη μαθαίνουμε για σκουριασμένα παράθυρα που δεν κλείνουν το χειμώνα, σωληνώσεις πετρελαίου που παραμένουν εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες, προαύλια προβληματικά και γενικά μια κατάσταση που δεν αρμόζει σε έναν παιδί εν έτει 2023.
Έτος που Αιγηνιτόπουλα κάνουν ακόμη μάθημα σε κοντέινερ.
Τέλος, δεν έχει ληφθεί καμιά μέριμνα για την στήριξη των εκπαιδευτικών και μάλιστα για τους συμβασιούχους , τους νεοδιόριστους και όσους γενικά υπηρετούν εκτός του τόπου κατοικίας τους.
Εδώ υπάρχει ένα χρόνιο πρόβλημα στη στέγαση, στη σίτιση και της μετακίνησης εντός του νησιού.
Πολλοί από αυτούς , για δικούς τους σοβαρούς λόγους , είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται κάθε μέρα από τον Πειραιά, πράγμα που τους φέρνει σε δυσχερή οικονομική θέση, λόγω του πανάκριβου εισιτηρίου.
Άλλοι που δεν έχουν μεταφορικό μέσο και πρέπει να μετακινηθούν στα σχολεία της περιφέρειας, οδηγούνται σε αδιέξοδο λόγω της ανύπαρκτης συγκοινωνίας.
Η έλλειψη συγκοινωνίας, αποτελεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα γενικότερα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού. Η μετακίνηση γίνεται αναγκαστικά με τα αυτοκίνητα, πράγμα που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους δρόμους του νησιού αλλά φυσικά και στη στάθμευση.
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η μοναδική λύση για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών είναι να οργανωθεί το δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Δεν έχει γίνει τίποτα. Έχουμε τοποθετηθεί εκτενώς στο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργεί η έλλειψη των μέσων μαζικής μεταφοράς στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας, και περισσότερο αυτών που δεν διαμένουν στο κέντρο της Αίγινας.
Όσο για τη στάθμευση, δεν έχει κάνει τίποτα.
Εκτός φυσικά από το να το βάζει κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό.
Το μόνο έργο που είναι να μπει παρκόμετρο στο λιμάνι και φώτα στην Κολόνα .
Δεν έφταναν τα τέλη και οι φόροι, υπάρχει και αυτό.
Βέβαια, για να μην είμαστε άδικοι μάθαμε ότι θα λειτουργήσει ή δημοτική πινακοθήκη και το δημοτικό θέατρο.
Αυτό είναι πολύ θετικό.
Αλλά πραγματικά πως θα κατέβει κάποιος/ κάποια χειμώνα καιρό από τη Σουβάλα , από την Αγία Μαρίνα, τον Μεσαγρό να δει μια παράσταση ή να επισκεφτεί την δημοτική πινακοθήκη αν δεν έχει αυτοκίνητο ή δεν έχει άδεια οδήγησης;Ή πως να μεταβεί στο λιμάνι για να ταξιδέψει;
Τι να πρωτοπούμε για το Κέντρο Υγείας που έχει φοβερές ελλείψεις και που υποχρεώνονται οι κάτοικοι του νησιού να μεταφερθούν στην Αθήνα για εξετάσεις. Ένα χέρι να σπάσει ένας Αιγινήτης το 2023 πρέπει να μεταφερθεί στην Αθήνα. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού. Αλλά το πρόβλημα βρίσκεται στη λειτουργία του κέντρου με υποστελέχωση και ελλείψεις.
Τι μέτρα έχει πάρει η Δημοτική αρχή για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας, κυρίως σε επίπεδο διεκδικήσεων.
Φυσικά γνωρίζουμε ότι δεν είναι ευθύνη του Δήμου η στελέχωση των Δομών υγείας αλλά δεν είναι δυνατόν να στέκεται παρατηρητής απέναντι στην υποστελέχωση της μοναδικής Δημόσιας Δομής Υγείας του νησιού.
Θα θέλαμε να αναφερθούμε στην πρωτογενή παραγωγή, στους υδάτινους πόρους του νησιού μας άλλα δεν έχουμε χρόνο.
Οι θέσεις μας σε αυτά τα θέματα είναι πολλαπλά καταγεγραμμένες στα πρακτικά των συμβουλίων.
Όσο για τα μεγάλα έργα της Δημοτικής Αρχής, άλλη μια θητεία τελείωσε, άλλη μια Δημοτική Αρχή «νέα» πέρασε αλλά δεν είδαμε κανένα έργο που να στηρίζει τις λαϊκές ανάγκες.
Με όσα προαναφέρθηκαν είναι κατάφορο, ότι η κατεύθυνση της δημοτικής αρχής, δεν έχει στρατηγική την εξυπηρέτηση των συμφερόντων και των αναγκών του λαού της Αίγινας, αλλά του μεγάλου κεφαλαίου και για αυτό πλέον έχουμε δείγματα, που θα διαμορφωθούν και φανούν καθαρά την επόμενη πενταετία.